OBC De Waai
OBC De Waai
Het observatie- en behandelcentrum De Waai maakt deel uit van en werkt volgens de visie van de VZW Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen. Geïnspireerd door het voorbeeld van Don Bosco willen wij met kinderen en jongeren en hun leefomgeving bouwen aan meer welzijn en geluk.
Onze werking steunt op de hoopvolle ideeën van het contextueel en systeemtheoretisch denken. Het kind of de jongere kan niet los gezien worden van zijn of haar context.
Van bij de start wordt de context betrokken bij het traject dat het kind of de jongere zal doorlopen. Ouders en de ruimere context investeren mee in de behandeling door op gesprek te komen, over zichzelf te denken en na te gaan hoe zij kunnen een bijdrage leveren om tot oplossingen te komen.
Wij beschouwen de kinderen, jongeren en hun leefomgeving dus als volwaardige partners. Wij vinden het belangrijk dat iedereen ruimte heeft om zelf iets in te brengen. Wie hulp vraagt, geeft toestemming om op zijn of haar terrein te komen. We willen er dan ook over waken dat de cliënt steeds eigenaar blijft van het te doorlopen traject. Wij stellen inspraak centraal en willen samen met alle betrokkenen vorm geven aan de hulpverlening. Daarom willen wij het niet overnemen van ouders, maar net samenwerken met het grotere geheel waar de cliënt van deel uitmaakt. Zoals hierboven reeds kort werd aangehaald, streven we er naar dat ouders tijdens de behandeling hun ouderrol blijven opnemen (= oudercontact bijwonen, kledij aankopen, mee blijven opvoeden, …).
Nadat de hulpvraag gesteld is, willen wij tezamen streven naar een optimale maar ook haalbare vorm van ondersteuning. Een probleem omschrijven wij als ‘de wens van de cliënt om tot verandering te komen en waarbij hij of zij geholpen wordt door middel van vragen die wij aan hem of haar stellen.’ De verantwoordelijkheid voor verandering blijft evenwel een gedeelde verantwoordelijkheid. De cliënt blijft eigenaar over de antwoorden op dit probleem. Als hulpverleners proberen wij dus de voorwaarden voor het te doorlopen traject te scheppen. Wij vertrekken vanuit de hulpvraag en de noden van de cliënt en mensen in zijn omgeving. Wij willen hierbij kracht- en oplossingsgericht te werk gaan. We streven hierbij niet enkel naar zelfredzaamheid, maar willen ook op zoek gaan naar perspectief. Om die reden willen wij iedereen aanspreken op hun kwaliteiten en mogelijkheden. Het schrijven en evalueren van het behandelplan gebeurt dan ook in samenwerking met het kind, de jongere en de ouders. Door duidelijke en door iedereen gedrag afspraken te maken, wordt de verantwoordelijkheid gedeeld door de hulpverlener, de cliënt, de ouders en de brede context.
Doelen worden dus samen opgesteld, waarna wij de cliënt stimuleren om op zijn of haar tempo vorm te geven aan het te doorlopen traject. Het is dan onze taak om te zorgen voor ondersteuning om bepaalde doelen te bereiken. OBC De Waai werkt daarom interdisciplinair. Dit betekent dat het team bestaat uit hulpverleners met diverse achtergronden, die hun kennis en inzichten met elkaar en de cliënt en zijn omgeving delen. Het team bestaat uit leefgroep-begeleiders, hoofdbegeleiders, zorgfuncties (gezinsbegeleiders, psychologen, therapeuten). Rond elke jongere wordt een trio gevormd, het interdisciplinair overleg of kortweg ‘IDO’. De leden van het IDO ‘trekken’ het traject van de jongere en zijn de eerste aanspreekpunten voor de jongere, mensen rond de jongere en andere begeleiders. Enerzijds is er sprake van observatie, anderzijds doen wij ook aan behandeling op maat. Bovenal vinden wij het belangrijk dat cliënten zich begrepen voelen en het gevoel hebben of krijgen dat zij grip kunnen uitoefenen op hun eigen situatie. Dit willen wij bereiken door te zoeken naar een evenwicht tussen contextbegeleiding en individuele begeleiding.